Частка тіні на тютюновому ринку знизилась на 6,6% — дослідження

За даними останньої «хвилі» дослідження нелегального ринку тютюнових виробів, що проводиться “КАНТАР Україна” на регулярній основі вже понад 13 років, частка тіньового сектору тютюнового ринку знизилась з рекордних 25,7% у жовтні 2023 року до 19,1% у березні 2024 року. Результати дослідження підтверджуються даними ДПС України щодо обсягів продажів тютюнових виробів через РРО, які послідовно зростали з лютого по квітень.

Зниження відбулося завдяки активним діям правоохоронних і контролюючих органів, посиленого парламентського контролю з боку податкового комітету та профільної ТСК, увазі до проблеми з боку міжнародних партнерів і рішучій позиції легального бізнесу.

Дослідження “КАНТАР Україна” демонструє, що понад 48% тіньового сектору тютюнового ринку складає продукція без марок акцизного податку, маркована для продажу в магазинах Duty Free або для експорту. Хоча обсяги відповідної продукції на ринку дещо зменшилися, вона продовжує залишатись найрозповсюдженішою. Поки що складно встановити, йдеться про накопичені на нелегальних складах запаси старої продукції, чи її хтось продовжує виробляти, попри законодавчу заборону.
На другому місці — понад 45,5% тіні — традиційно опинились підроблені тютюнові вироби. 32% підроблених сигарет марковані підробленою акцизною маркою, а 68% (підробки брендів компаній-членів Асоціації «Укртютюн») не мають акцизної марки. Близько 6,3% тіньового сектору тютюнових виробів складає контрабанда.

Більшість нелегальних тютюнових виробів реалізується в кіосках (33%) і магазинах (30%), у той час як вуличні торгівці реалізують лише 19% такої продукції, а продавці на відкритих ринках — 13%. Як і раніше, найпопулярнішим брендом на нелегальному ринку є тютюнові вироби Compliment, хоча у порівнянні з жовтнем 2023 року їх частка зменшилася з 62% до 45% від обсягу всієї нелегальної продукції на ринку.

Регіонами-лідерами за реалізацією нелегальних тютюнових виробів залишаються Дніпропетровська (18%), Одеська (13%) та Харківська (10%) області. У березні 2024 року до них доєднались м. Київ і Київська область, сукупна частка яких склала 11%.

Якщо частка тіньового сектору тютюнового ринку до кінця року залишиться на рівні березня, держбюджет недоотримає 24 млрд грн податкових надходжень, що є неприпустимим, тим більше — для країни, на території якої третій рік триває повномасштабна агресія.

«Беручи до уваги високу резистентність тіньового сектору тютюнового ринку до дій правоохоронних і контролюючих органів, закликаємо не зменшувати інтенсивність відповідних заходів і рівень парламентського контролю за ними, у порівнянні з І-м кварталом 2024 року. 19,1% є високим показником, а тому подолання тютюнової тіні має стати одним з пріоритетів правоохоронної діяльності та податкової політики держави. Особливу увагу необхідно сконцентрувати на закритті нелегальних виробництв і повному поверненні квазі-легальних виробництв до діяльності в правовому полі», — наголосила Генеральний директор Асоціації «Укртютюн» Наталія Фесюн.

Співпраця у боротьбі з нелегальним ринком тютюнових виробів: відбулася зустріч співробітників Нацполіції з представниками бізнесу

Це значний крок для визначення шляхів подальшої співпраці у досягненні спільної мети — детінізація ринку, створення стабільної та прозорої ситуації в тютюновій галузі.

5 березня відбулася робоча зустріч представників правоохоронних відомств та представників тютюнової галузі для обговорення критично важливого питання — боротьби з нелегальним ринком підакцизної продукції. За словами Андрія Рубеля, така співпраця має на меті вдосконалення механізмів, спрямованих на підвищення прозорості на ринку підакцизних товарів.

Серед учасників заходу: заступник начальника Департаменту стратегічних розслідувань Національної України Володимир Ценов, керівники підрозділу детективів захисту економіки у сфері обігу підакцизних товарів та відділу Департаменту аналізу інформації та управління ризиками БЕБ Віктор Лисенко та Євген Дубовий, а також представники української асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн».

Однією з основних тем обговорення стали виклики, з якими стикається тютюнова галузь: нелегальне виробництво та торгівля, підробки та порушення правил ринку. Також ключовими пунктами дискусії стали питання вдосконалення регуляторних механізмів, спрямованих на підвищення прозорості на ринку підакцизних товарів.

Володимир Ценов ознайомив присутніх із результатами роботи Департаменту на вказаному напрямку: з початку року працівники поліції склали близько 5 000 адміністративних протоколів. Поліцейські ліквідували 5 підпільних тютюнових цехів, вилучили понад 1,6 млн пачок цигарок, близько 200 тис. електронних цигарок та обладнання для виробництва тютюнових виробів. Загальна сума вилученої підакцизної продукції сягає понад 75 млн грн. За незаконне виготовлення та розповсюдження підакцизних товарів за останні два місяці вже 35 осіб отримали підозри.

Наприкінці зустрічі cпікери обмінялися інформацією щодо посилення контролю у тютюновій індустрії та припинення нелегальних дій, які завдають збитків як галузі, так і державі в цілому. Зі свого боку представники тютюнової галузі підкреслили важливість конструктивного партнерства між усіма відомствами та асоціацією і висловили вдячність правоохоронцям за системну протидію нелегальному ринку тютюну.

«Активізація діалогу та спільні заходи дозволять досягнути значного прогресу у боротьбі з нелегальним ринком, забезпечити справедливі умови конкуренції для легальних підприємств», — підкреслив начальник ДСР Нацполіції Андрій Рубель.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України

ДЖЕРЕЛО

Поправка стосовно вилучення з обігу марок акцизного податку попереднього зразка загрожує легальному бізнесу мільярдними збитками

Найближчим часом Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроєкт №9662, який містить норми, що можуть суттєво негативно вплинути на легальний ринок підакцизних товарів. Зокрема, йдеться про поправку №161 до законопроєкту, яка встановлює заборону виробництва та обігу тютюнових виробів і алкогольних напоїв, маркованих акцизними марками попереднього зразка, з 1 червня та 1 вересня 2024 року відповідно.  Раніше ця поправка була підтримана Комітетом ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. У випадку прийняття законопроєкту з цією поправкою, визначена в ній підакцизна продукція, по закінченню встановленого перехідного періоду, вважатиметься немаркованою, а отже за її виробництво та обіг застосовуватимуться санкції.

Бізнес наголошує, що поправка №161 не створює дієвий механізм боротьби з підробленими акцизними марками, а є лише неефективною спробою вплинути на надзвичайно складну та комплексну проблему тіньового ринку підакцизних товарів. Легальному бізнесу не запропоновано нічого іншого, окрім як вилучити з обігу та знищити за свій рахунок власну законно вироблену, імпортовану або придбану для подальшої реалізації якісну продукцію, з якої сплачено всі податки, та яка за законодавством мала б знаходитись в обігу до закінчення строку придатності для споживання. Бізнес звертає увагу, що повне вилучення з обігу такої продукції створить для нього непомірні логістичні труднощі. Більше того, ця продукція технологічно не підлягає перемаркуванню, оскільки кожна марка наклеюється таким чином, щоб її зняття без пошкодження упаковки було неможливим, а продукція іноземного виробництва взагалі маркується виключно іноземними компаніями за кордоном. Зазначена продукція в більшості випадків не може бути промислово перероблена. Як наслідок, орієнтовні збитки бізнесу від прийняття поправки складуть десятки мільярдів гривень. Компенсація державою відповідних збитків легальних операторів ринку у поправці не передбачена.

Натомість, така ініціатива не зупинить обіг вже виробленої продукції, маркованої підробленими акцизними марками, що перебуває на нелегальному ринку, а суб’єкти тіньового ринку, які вже мають доступ до марок нового зразка, дуже швидко налагодять виробництво підробок таких марок. Прийняття поправки жодним чином не зашкодить реалізації нелегальної продукції з-під прилавку, через інтернет тощо.

На переконання представників легального бізнесу, якщо ця поправка не буде відхилена, існує висока вірогідність додаткового зростання пропозиції нелегальної продукції на сірому ринку. Тоді, як бізнес, що працює в правовому полі, буде нести збитки через виникнення дефіциту легальних товарів, адже для мінімізації власних збитків підприємства торгівлі будуть вимушені відмовлятись від придбання продукції з марками попереднього зразка у виробників та імпортерів. Крім того, підроблена марка не є основною проблемою ринку. До прикладу, за даними KANTAR Україна 2/3 тіньового ринку сигарет складає продукція, на якій відсутні акцизні марки.

Європейська Бізнес Асоціація, Громадська спілка «Український фуд-ритейл альянс», Асоціація «Укртютюн» та Асоціація «Укргорілка» наполегливо закликають парламент відхилити поправку №161 до законопроекту №9662, яка перекладає на легальний бізнес відповідальність за правопорушення, вчинені гравцями тіньового ринку підакцизних товарів, та призводить до величезних фінансових та операційних втрат через неможливість ефективного вирішення державою багаторічної проблеми нелегального обігу підакцизних товарів.  

Асоціація “Укртютюн”: законодавчі пропозиції БЕБ допоможуть зменшити частку тіньового ринку тютюнових виробів

Представники Асоціації “Укртютюн” зустрілись з керівництвом Бюро економічної безпеки України. Під час зустрічі обговорювались результати протидії тіньовому ринку  підакцизних товарів, вдосконалення законодавства, що регламентує обіг тютюнової продукції, а також напрями співпраці між Бюро та легальними виробниками.

Під час зустрічі в.о.Директора БЕБ Андрій Пащук презентував результати роботи Бюро в цьому напрямку. За його інформацією, з 14 вересня минулого року детективи БЕБ  вилучили майже 160 млн штук тютюнових виробів, співробітники Нацполіції – понад 37 млн шт, Державна прикордонна служба – 36 млн шт. 

Також учасники обговорили законодавчі пропозиції, які були скеровані від БЕБ до Кабінету Міністрів України. Зокрема йдеться про впровадження реєстрів виробників та обробників тютюну, затвердження  норми сукупних втрат і відходів ферментованої тютюнової сировини на рівні 5% від загального обсягу та напрацювання алгоритму блокування платежів під час купівлі чи продажу нелегальних підакцизних товарів. На думку Пащука, такі дискусії потрібні, аби розуміти позицію легального бізнесу та будувати конструктивний діалог, зокрема і в контексті законодавчих змін. 

Асоціація “Укртютюн” загалом підтримує зазначені пропозиції Бюро економічної безпеки та вважає, що їх імплементація може позитивно вплинути на зменшення тіньового сегмента.

“Ми вдячні БЕБ за його роботу, результати якої спостерігаємо на ринку. Дуже приємно, що з нами ведуть відкритий діалог, залучають нас до обговорення законодавчих пропозицій. Зі свого боку готові надати будь-яку допомогу правоохоронцям, що не заборонена законодавством, тіньовий ринок є спільною проблемою держави та легального бізнесу. Вирішити її можливо лише поєднавши зусилля”, – зазначила Генеральний директор Асоціації Наталія Фесюн.

Нагадаємо, в Українську Асоціацію виробників тютюнових виробів «Укртютюн» входять такі виробники тютюнових виробів на ринку України: ПрАТ «Філіп Морріс Україна», АТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПрАТ «АТ «Тютюнова компанія B.A.T – Прилуки», ПзІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», ПрАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна».

Дослідження поширеності сигарет з ознаками нелегальності та ставлення споживачів до них

У вересні-жовтні 2023 року компанія Info Sapiens на замовлення Української асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн» провела дослідження поширеності сигарет з ознаками нелегальності та ставлення споживачів до них.

Ключові результати:

  • Більшість курців (72%) бачили в продажу сигарети з ознаками нелегальності;
  • Майже половина курців (45%) мала досвід купівлі сигарет з ознаками нелегальності;
  • Ціна – ключовий драйвер до купівлі сигарет з ознаками нелегальності. Окрім ціни, основними факторами є зручність та відсутність інших типів сигарет в продажу;
  • Більше 85% курців оцінюють ціни на сигарети як високі або дуже високі;
  • Більшість (79%) погоджується, що купівля нелегальних сигарет призводить до того, що держава недоотримує податки. Рівень згоди з даним твердженням нижчий серед вікової групи 18-29;
  • Більше половини (52%) погоджуються з твердженням, що нелегальні сигарети легко доступні в Україні, їх легко купити;
  • Майже третина (31%) погоджуються, що якби ціна на звичайні сигарети суттєво зросла, то вони розглянули би купівлю нелегальних. Рівень згоди вищий серед старшого населення (45-65), а також курців з низьким доходом.

З результатами дослідження можна ознайомитися у форматі інфографіки нижче.

Інформація про дослідження

Кількісне опитування проведене Info Sapiens, у вересні-жовтні 2023 року, методом CATI (Computer Assisted Telephone Interview) + CAPI F2F. Цільова аудиторія: Чоловіки, жінки, 18-65 років, курці сигарет промислового виробництва. Вибірка: 1200 респондентів. Географія: міста з населенням 50 000+, територія України, підконтрольна уряду України.

Завантажити інфографіку у форматі *.pdf

«УКРТЮТЮН» НАГОЛОШУЄ НА НЕПРИЙНЯТНОСТІ ВИЛУЧЕННЯ ВИДАНИХ ВИРОБНИКАМ АКЦИЗНИХ МАРОК

Київ, 19 вересня 2023 р.

Українська Асоціація виробників тютюнових виробів “Укртютюн” звертається до Кабінету Міністрів України із закликом не вилучати з обігу акцизні марки старого зразка, отримані від ДПС до 1 вересня 2023 р.

Вилучення таких марок суперечить законодавству України, згідно із яким, у разі зміни зразка акцизної марки, вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві тютюнових виробів до їх повного використання.

«Укртютюн» наголошує, що вилучення з обігу акцизних марок старого зразка не має підґрунтя, адже це не вплине на зменшення частки нелегальних тютюнових виробів. За даними «KANTAR Україна», станом на червень 2023 року частка нелегальних сигарет в Україні становила 19,5%. При цьому близько двох третин нелегального ринку – це продукція без будь-яких акцизних марок.

Асоціація вважає, що спроба втілити таке рішення Уряду матиме вкрай негативні наслідки для індустрії, бізнес-середовища, інвестиційної привабливості України та податкових надходжень. Також ця ініціатива не матиме жодного впливу на динаміку нелегального ринку тютюнових виробів, який знаходиться поза правовим полем, а лише спотворить легальний ринок, створивши штучні вилучення легальної продукції.

Крім цього «Укртютюн» зазначає, що примусове вилучення марок старого зразка процедурно неможливе і жодним чином не передбачено чинним законодавством, оскільки легально вироблена продукція вже знаходиться у роздрібній торгівлі по всій території України. Такий крок призведе лише до невиправданих втрат для легального бізнесу – для виробників, оптових торговців і рітейлу

Генеральний директор  Асоціації «Укртютюн» Наталія ФЕСЮН: «Ми неодноразово надавали уряду пропозиції щодо комплексу заходів, спрямованих на протидію нелегальній торгівлі тютюновими виробами. Звертали увагу на алогічність зміни зразка акцизної марки на тютюнові вироби у вищеописаній ситуації та корупціогенну складову, яка традиційно є домінуючою під час прийняття відповідних рішень. Натомість уряд замислюється над тим, щоб довести свої помилкові рішення до повного абсурду, створюючи штучні проблеми легальному бізнесу і повністю ігноруючі нелегальний ринок».

В Українську Асоціацію виробників тютюнових виробів «Укртютюн» входять найбільші виробники тютюнових виробів на ринку України: ПрАТ «Філіп Морріс Україна», АТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПрАТ «АТ «Тютюнова компанія B.A.T – Прилуки», ПзІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», ПрАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна».

Відкритий лист

Вих. № 17/136 від 18вересня2023 року

Міністерству фінансів України

04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11

infomf@minfin.gov.ua

Копія:

Кабінету Міністрів України

________________________________

01008, м. Київ, вул. М. Грушевського, 12/2

1545@ukc.gov.ua

Українська Асоціація виробників тютюнових виробів «Укртютюн», що представляє інтереси найбільших виробників тютюнових виробів на ринку України (ПрАТ «Філіп Морріс Україна», АТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПрАТ «АТ «Тютюнова компанія B.A.T – Прилуки», ПзІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», ПрАТ «Імперіал ТобаккоПродакшн Україна»),за результатами розгляду листаМіністерства фінансів України від 15 вересня 2023 року № 11320-09-5/25278 (вх. № 17/186 від 18 вересня 2023 року) повідомляє наступне.

1. Відповідно до частини четвертої статті 11 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» у разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.При цьому тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до набрання чинності внесеними відповідним законом змінами щодо маркування, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Таким чином, вилучення з обігу марок акцизного податку старого зразка, які отримані виробниками та імпортерами підакцизних товарів, у тому числі якими вже марковані підакцизні товари (про яке йдеться у вищезазначеному листі Мінфіну) вбачається незаконним. Відтак, жодних пропозицій щодо строків і порядку такого вилучення у нас – як представників сумлінного та законослухняного бізнесу – бути не може.

2.Виходячи з вищезазначеного, врегулювання на підзаконному рівні не врегульованого на даний момент порядку вилучення з обігу марок акцизного податку старого зразка, які отримані виробниками та імпортерами підакцизних товарів, у тому числі якими вже марковані підакцизні товари, також вбачатиметься незаконним.

Крім того, гіпотетичне проведення зазначеного вилучення у повному обсязі було б занадто обтяжливим і процедурно неможливим, оскільки виробники та імпортери де факто позбавлені можливості повернути весь свій товар, який наразі знаходиться у роздробі (в тому числі, дрібному, в селах та інших маленьких населених пунктах, включаючи важкодоступні через рельєф або небезпечні через близькість до лінії фронту). У зв’язку з цим, наслідком відповідного вилучення стало б подальше застосування необґрунтованих санкцій до легального бізнесу, що на фоні кричучої неспроможності держави обмежити обіг апріорі нелегальної продукції (насамперед, продукції без марок акцизного податку) виглядало б з її боку відвертим абсурдом і свавіллям.

До того ж, у держави навряд чи вистачить адміністративного ресурсу для ефективного контролю наслідків такого вилучення, так само, як зараз не вистачає  для припинення відкритої торгівлі безакцизною продукцією.

Також звертаємо увагу, що перемаркуванняупаковок тютюнових виробів (зняття акцизних марок старого зразка та наклеювання натомість акцизних марок нового зразка)є технологічно неможливим. Адже, відповідно до пункту 23 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1251, марка наноситься на відповідну упаковку під пропіленову плівку. Виходячи з цього, державі, у разі гіпотетичного вилучення з обігу такої продукції, доведеться компенсувати виробникам та імпортерам не лише суми сплачених податків, але й вартість самої продукції. Доцільність такого кроку в принципі, а, тим більше, під час повномасштабної війни викликає обґрунтовані сумніви.

3. Згідно з останньою «хвилею» дослідження ринку нелегальних сигарет промислового виробництва, яке KANTARУкраїни проводить на постійній основі вже 11 років, у червні 2023 року частка нелегальних сигарет складала 19,5% від загального обсягу ринку. При цьому, 10,9% від загального обсягу ринку займає продукція без акцизних марок, вироблена в Україні за схемами «DutyFree» та «псевдо-експорту», а ще 1,7% – продукція без акцизних марок або маркована іноземними акцизними марками, ймовірно незаконно ввезена на територію Україниз інших країн. Таким чином, близько двох третин нелегального ринку сигарет – це продукція без марок акцизного податку встановленого зразка.

Асоціація «Укртютюн» у своїх попередніх листах (у тому числі, адресованих Мінфіну) неодноразово звертала увагу на алогічність зміни зразка акцизної марки на тютюнові вироби у вищеописаній ситуаціїта корупціогенну складову, яка традиційно є домінуючою під час прийняття відповідних рішень.Також неодноразово, як в офіційних листах, так і в робочому порядку, ми надавали пропозиції щодо комплексу заходів, спрямованих на протидію нелегальній торгівлі тютюновими виробами в Україні. Нажаль, ані наша аргументація, ані вищезазначені пропозиції не були почуті. Натомість, як випливає з вищезазначеного листа Мінфіну, уряд замислюється над тим, щоб довести свої помилкові рішення до повного абсурду.

Такий підхід викликає у компаній-членів Асоціації закономірне занепокоєння, а спроба втілити його в життя матиме вкрай негативні наслідки для індустрії, бізнес-середовища, інвестиційної привабливості України та податкових надходжень до державного бюджету. Натомість, це не матиме жодного впливу на динаміку нелегального ринку тютюнових виробів, який знаходиться поза правовим полем і в принципі нічого не втрачає від вилучення з обігу марок акцизного податку старого зразка, які отримані виробниками та імпортерами підакцизних товарів, у тому числі якими вже марковані підакцизні товари.

Генеральний директор                                                       Наталія ФЕСЮН

Скачати лист у форматі pdf

Ринок нелегальних тютюнових виробів в Україні зростає

30 червня 2023 р.

Цього тижня міжнародна консалтингова компанія KPMG презентувала своє дослідження ринку нелегальної тютюнової продукції в Україні. Дослідження стосується результатів 2022 року та загальної динаміки за останнє п’ятиріччя. Якщо коротко – тенденція залишається вкрай негативною, а рівень тіні зростає з року в рік.

Так, за даними дослідження, рівень тіньового ринку тютюнової продукції сягнув відмітки у 19,9% ринку. І, на жаль, негативний тренд за останні 5 років лише посилюється: так, у 2018 році показник тіні становив 4,7%; 2019 – 6,9%; 2020 – 9,9%; 2021 – 17,2%.

Відсоткове співвідношення рівня легального та нелегального рівня залишається кричущим – кожна п’ята пачка сигарет є підробкою. Із загальних 7,35 млрд «підробок» найсуттєвішими є і залишається схема з товаром, який начебто призначений для «Duty free» – об’єми такої продукції у 2022 році склали 4.31 млрд сигарет – тобто приблизно 58,6% тіні припадає саме на таку продукцію; об’єм контрафакту сягає 2,45 млрд сигарет та решта – контрабанда 0,59 млрд сигарет.

Фактично, загальна тенденція та цифрові значення досить схожі з дослідженням Кантар Україна щодо рівня нелегального ринку тютюну в Україні, що говорить про високу точність та велику проблему тіні в нашій країні (відповідно до цього рівень нелегальної тютюнової продукції сягнув 20,2% в лютому 2023 року).

Окрім внутрішньої проблеми, такий значний рівень тіні псує наш міжнародний імідж – оскільки нелегальні вироби потрапляють і до ринків ЄС – найбільше до Польщі (0,22 млрд сигарет) та Франції (0,18 млрд). Загалом, за 2022 рік з України було вивезено 0,71 млрд сигарет до інших країн. З позитивного – за цим показником спостерігається прогрес: до прикладу у 2018-му з України «експортувалось» 4.43 млрд продукції, а у 2021-му – 0,87.

З боку Європейської Бізнес Асоціації ми вкотре наголошуємо, що при таких критичних показниках нелегального ринку правоохоронцям необхідно максимально активізуватися та докласти усіх зусиль аби ситуація в країні почала покращуватись. Необхідна максимальна консолідація зусиль та дій всіх відповідальних правоохоронних структур задля вирішення цієї масштабної проблеми. Варто також зауважити, що уваги потребує не тільки ринок підакцизної продукції, країні потрібна комплексна стратегія боротьби з тінню в усіх індустріях.

Зі свого ж боку, легальний бізнес не покидає надію координації боротьби з тіньовим ринком на найвищому державному рівні, адже це прямо впливає на репутацію країни. І в жодному разі не можна допустити, аби ситуація продовжувала погіршуватись, оскільки до нас як до країни наразі прикута увага всього світу.

АСОЦІАЦІЯ «УКРТЮТЮН» ЗАКЛИКАЄ ПАРЛАМЕНТАРІВ ПОВЕРНУТИ ДО ЗАКОНОПРОЕКТІВ ПРО Е-АКЦИЗ ТЕСТОВИЙ ПЕРІОД І НЕ ВНОСИТИ ДО НИХ ЗМІН, ЩО НЕ ОБГОВОРЮВАЛИСЬ З БІЗНЕСОМ

21 червня 2023 року Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики ухвалить рішення щодо законопроєктів № 8286 та № 8287 у межах їх підготовки до розгляду парламентом у другому читанні. Робота над законопроєктами, до якої, окрім парламентарів, було залучено зацікавлені центральні органи виконавчої влади та бізнес, виявилась довгою і непростою. Асоціація «Укртютюн» вдячна Комітету за можливість взяти активну участь у цій роботі та можливість внести свої пропозиції, а також Міністерству цифрової трансформації України та, зокрема, проєкту TAPAS  за підтримку галузі.

Напрацьована за наслідками відповідної роботи редакція законопроєктів є значно кращою за редакцію, прийняту у першому читанні. Вона є результатом компромісу між державою та бізнесом. Асоціація «Укртютюн» закликає народних депутатів підтримати законопроєкти про Е-акциз у відповідній редакції та не вносити до них змін, які не обговорювались з бізнесом або були відхилені за результатами обговорення на засіданнях робочої групи.

Реалізації норм вищезазначених законопроєктів та впровадження Е-акцизу потребуватиме напрацювання підзаконної нормативно-правової бази. Внесення змін до редакції, напрацьованої разом з центральними органами виконавчої влади та бізнесом, може додатково ускладнити цей процес та вплинути на можливістьйого реалізації.

Крім того, Асоціація просить повернути до законопроєктів виключені за наслідками останнього засідання робочої групи положення щодо перехідного (тестового) періоду, протягом якого тимчасово дозволятиметься паралельне нанесення на продукцію паперової або електронної акцизної марки. Такий період є необхідним для запобігання зупинкам виробництва (та зменшення внаслідок цього податкових надходжень) у разі виникнення непередбачуваних технологічних або інших чинників, через які нанесення на продукцію електронної марки буде тимчасово неможливим.